неделя, 1 януари 2017 г.

Кой е Княз Ото фон Бисмарк

Кой е Княз Ото фон Бисмарк -   германски канцлер и дипломат

Ото Едуард Леополд фон Бисмарк-Шьонхаузен - известен и с прозвището „Железният канцлер“
“На Балканите трябва да гори огън, за да може Германия да топли ръцете си“ това казва Бисмарк. (Председател на Берлинския конгрес от 1878 г.) Иначе е безразличен, презрителен към съдбата на „конекрадците” край Долния Дунав.

Замислих се за ролята на Великите сили в историята на малките колониални държави и най-вече за ролята на великите личности. В периоди на Германофилия у нас често сме превъзнасяли Бисмарк, с това че ни е нарекъл "Прусаците на Балканите". (чудя се трябва ли да се гордеем с това) Но ролята му за нас е достатъчно пагубна , видно не само от първите му изявления на Берлинския конгрес и най-вече съдействието му за отмяна на Сан Стефанския договор. Това е причината за водене на постоянни войни на България със всички съседи за национално обединение през следващите 60 години (наречени от мен години на Германофилия).

Ото фон Бисмарк след жестокото  потушаване на Априлското въстание от 1876 г. чудесно партнира в политическия си цинизъм към пострадалите българи на английския премиер-министър, лорд Дизраели Биконсфийлд. Стопанинът на „Даунинг стрийт” № 10 казва за закланите от башибозука и аскера  българи: „Какво са 12 000 избити българи пред нашите чудесни отношения с Османската империя!?”

„Аз не бих пожертвал живота на нито един германски гренадир за овцекрадците от долното течение на Дунав!” казва Бисмарк

Някои историци в духа на новите политически обстоятелства се опитват да изкарат Бисмарк едва ли не спасител на България, че на Берлинския конгрес е  защитавал нашата кауза повече от руските дипломати. Истината е, че той казва следното за създадената след пет века на робство, българската държава:: "Когато решихме да свикаме конгреса през 1878 година, ние съвсем нямахме предвид интересите на България, а се ръководехме изключително от нашите интереси, на Германия. За Германия няма абсолютно никакво значение дали България ще е малка или голяма !

Малко известно е и ролята на Бисмарк (времето на Втория Райх ) за колониалното разделяне на Африка . Преди 130 години няколко колониални държави си поделят Африка - с помощта на една карта и на линийка и пергел. Това се случва през 1885 година отново в Берлин с председателство на Бисмарк , в рамките на така наречената "Конференция за Конго". Чрез тази конференция се залагат основите на редица бъдещи проблеми между етносите в Африка най-големия от които между групите хуту и тутси в Руанда довело до ужасяващия геноцид през 1994 година, когато бяха избити близо един милион души.
В друг такъв договор 1916 между Великите сили Сайкс-Пико бяха заложени конфликтите на които сме свидетели днес в Сирия, Ирак, Саудитска Арабия, Йемен , преди време Палестина, Израел Ливан, Египет (страните в Близкия Изток)

Няма коментари:

Публикуване на коментар