понеделник, 21 май 2018 г.

Алегория

Алегория

В литературата – поетически образ, който се създава, като се описва един конкретен предмет, а се подразбира друг; иносказание.
иносказание, парабола, символ, фигура, притча, басня
Алегориите са литературни произведения, написани като едно единно, реторично устройство. Те представляват абстрактни идеи и принципи, използващи конкретни герои, фигури и събития. Алегориите могат да идват в много форми: пиеси, поезия, музика, романи и т.н. Те разказват една история и предават една идея или един принцип в същото време; техните основни цели често са да преподават морален урок. Въпреки че алегориите използват символи, те се различават от "символизма" и най-добре се смятат за много сложна метафора. Алегориите са изцяло символично произведение, което означава, че всичко в цялата история- герои, събития и местоположения- е предназначено да изобрази абстрактна идея.

СИМВОЛ И АЛЕГОРИЯ:  В традиционната реторика те са също фигури на семантика като тропи. Но отношението на преносност много ясно очертава характерна връзка между план на изказ и план на смисъл. Алегорията и символът разчитат на иносказателността, а не точно на преносност. Винаги се казва едно, а се разбира друго, което е по-абстрактно и по-общо. 

https://sites.google.com/site/bgphilo1g/uvod-v-literaturnata-teoria/lekcii/4-simvol-i-alegoria

Няма коментари:

Публикуване на коментар