сряда, 11 май 2016 г.

Критика и оборване на становище за промяна на концепцията за произхода на българите, прабългарите и древността на българската държава в учебниците по история..


Критика и оборване на становище за промяна на концепцията за произхода на българите, прабългарите и древността на 
българската държава в учебниците по история.

Институтът по Древни цивилизации внесе днес в Министерството на Науката и Образованието (МОН) становище за промяна на концепцията за произхода на българите, прабългарите и древността на 
българската държава в учебниците по история.
То подкрепя становището на Института по история на БАН по въпроса и 
предлага следните промени в съдържанието на учебниците за училищата:
1) Терминът “прабългари” да се замени с “древни българи”. 
2) Произходът на древните българи е индоевропейски. 
3) Титлата на българските владетели е „кан”. 
4) Да се изучава Волжска България. 
5) Да се разшири познанието за иранския древен свят. 
6) Началото на българската държавност да бъде положено в 165 г. 
7) Да се отмени периодизацията на първа, втора и трета българска 
държава, която не е уместна. 
8) В съвременния български език са запазени и се използват няколко 
хиляди думи от прабългарски произход, които се срещат също в индо – 
иранските езици. Повечето от тях погрешно са били обявени за турцизми. 
9) Древните българи са имали един от най-точните и най-древните 
календари. През 70-те години на XX-ти век той е бил предложен от 
ЮНЕСКО за световен календар, защото е изключително удобен за 
използване.

Науката история работи с тези и теории, които подлежат на критика, доказване или оборване
Когато коментираш и правиш съвкупни заключения, те би трябвало да бъдат на база археология, история, извори(от съвременни на събитието летописци), лингвистика, генетика и антропология.

По точки:
2) Произходът на древните българи е индоевропейски. 
5) Да се разшири познанието за иранския древен свят. 
6) Началото на българската държавност да бъде положено в 165 г. 
7) Да се отмени периодизацията на първа, втора и трета българска 
държава, която не е уместна. 
8) В съвременния български език са запазени и се използват няколко 
хиляди думи от прабългарски произход, които се срещат също в индо – 
иранските езици. Повечето от тях погрешно са били обявени за турцизми. 

Още през XIX век Гeорги Раковски изказва твърдението, че българите са местен народ. Пак през XIX век големият родолюбец Цани Гинчев пледира, че траките не са изчезвали никога, а само името им е променено на българи. В началото на ХХ век, застъпници на тракийския произход на българите са , Мавро Орбини, Д. П. Даскалов, йеромонах Спиридон Габровски, Поп Йовчо от Трявна, Гаврил Кръстевич и разбира се проф. Ганчо Ценов, после идват Николай Владикин , Асен Чилингиров, ,Данаил Юруков, Георги Държилов (Динката). Георги Сотиров, акад . Владимир Георгиев, Димитър Ангелов, Евгений Теодоров, Методи Попов, проф. Чавдар Бонев, Юлия Хаджи Димитрова, Петър Георгиев

Касиодор (6 век, римски историк) пише, че Българите са стар мизийски или илирийски народ!! Енодий Тицийски (473-524, епископ, придворен историк на готския крал Теодорих)също посочва, че българите са стар мизийски или илирийски народ!!! Българите и древните мизи са един и същ народ. Затова и някой автори /Теофан, Йоан Антиохийски/, когато говорят за българите в V век, използват израза "тъй наречените българи" - защото етнонимът "българи" явно и в V век е ползван сред народа, а гръцките и латински хронографи и летописци са ползвали друго "официозно" име /мизи/

Прокопий,казва,че има Кавказ през земите на траки и илири и както и още един хронист твърди,стига до АДРИАТИЧЕСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ,т.е.че има Кавказ на Балканите!! Есхил,казва,че когато Йо бягала трябвало да стигне до Хибриста(Марица),но тъй като била трудна за пресичане трябвало да мине през Кавказ,там откъдето извира,тоест днешната РИЛА! Страбон казва,че войските на Александър по време на походът му наричали доста високи места Кавказ( източник : География, XI-8-1)!! Също така имаме сведения за планина с име Кавказ в Родопите,това е нормално,защото Кавка се обяснява на български,КАВКА = височина ( Кавкаландия - местност засвидетелствана в древността на територията на Карпатите)!! Йосиф Флавий (37-100 г.сл.Хр)пък казва,че гърците наричали галатите(келтите/гали) ГОМАР-кимерии!!!А какво казва патриарха Раковски : "„Щем доказа необратимо, защо ние сме първите и най-старите жители в Европа..."

В Британския музей се съхраняват ръкописи на св. епископ Йероним Стридонски (* 331 - † 420), които съдържат европейската част на карта, изработена въз основа на картите на "бащата на църковната история" св. епископ Евсевий Кесарийски (Памфили, * 270 - † 338), на която е обозначена Mesia hec & Vulgaria (Мизия тук е и България)

По точка
3) Титлата на българските владетели е „кан”. 

Титлата на българските владетели:
КАНАС не е нищо друго освен един стар вариант на титлата КНЯЗ** както доказа отдавна проф. Ганчо Ценов, а пълната титла КАНАС У БИГИ има значението КНЯЗ В БОГА ( КНЯЗ ОТ БОГА). Гърците дават превод EK TEOI ARXONTOS от Бога владетел ( владетел в Бога).
Никъде в изворите, в хрониките, по каменните надписи няма ХАН, нито КАН! "кан" и "хан" са една и съща дума произнесена по два различни начина.  ХАН(КАН/ KHAN| е титла на монголо-тюркските владетели от Чингис( 1162 -18 август 1227) насетне. А българите не са нито монголи, нито тюрки.
Впрочем има
регистрирана тракийска титла AKENAS – VIII век преди Христа.
Титлата е KANAC BIГI. Канас У Биги - Княза от Бога.    BIГI - БИГИ е падежна форма на Бог. Бога, Бага, Биги.      Канас е княз . Канас = Кня(е)с(з) Ако премахнем гласните то става още по ясно - Кнс =Кнс(з).



4) Да се изучава Волжска България.
 
Няма никакви доказателства и извори за древни и сегашни българи на Волга. И никога не е имало такива. Цялото това нещо е, че на руснаците не им отърва да признаят, че езикът им произлиза от БЪЛГАРСКИЯТ, и шашмата за произхода сътворена от руснакът Александър Дмитриевич Чертков (1789-1858) , който първи пуска в ход измислицата, че българите на Аспарух, които през 680 г. създават държава на юг от Дунав, са една малка орда, която славяните асимилирали. Тази откровена лъжа, създадена от Чертков през 1842 г., и дооформена от хазарите-юдеи Август Шльотцер и Константин Йосиф Иречек и еничарина Васил Златарски е точно за това. Това е мотивът великоруските и балканските (сърби, гърци) шовинисти с нокти и зъби да драпат да изкарат нашият народ - тюрки и татари. Точно езикът. Булгари(болгари) се явяват в писанията на арабите СЛЕД 12 в. под имато кипчаки, ( а кипачаките се кръщават пак от кръстниците на половци) и се репродуцират в 14-16 в. в руските писания на болгари. Целта е да се заличи разликата между измислените мюсулмани - болгари край Волга и реалните болгари край Дунав, които дадоха ЕЗИК И РЕЛИГИЯ на руските, азиатско-угро-фини и варяги по същество и род .Тези руски въжделения се чепкат и до днес от руски агенти в българско.
Заради тази лъжа ни разделиха след Берлинския конгрес. Заради нея осакатиха страната ни след Ньойския пакт, а после ни хвърлиха в мечешката прегръдка на СССР. Днес, когато сме на линията на разлома, отново ни заливат с лъжи. За да не помним, че ние Българите сме най - старите европейци, потомци на Траките.
"Татари" е руското название на всички мюсулмани, които се намират по тези места след 14 в.. За да "стоят" по-благозвучно и внушително в титлита на Иван Страшни, ги прекръстват на булгари. В 10 в. ТАТАРИ НЯМА.
Другото- Приликите и подобията НЕ доказват идентичност. 
За Овчата битка- тя е между част от султаната Хорезм и монголотатарите на Тимуджин.
А Ал-Гарнати какви ги реди, специално за мазните булгур тюрк пезевенклар:
"... А учените при тях се наричат БАЛАР, затова са нарекли тази страна "БАЛАР", което означава "учен човек", и това са го арабизирали и са започнали да я наричат "БУЛГАР"."
Демек, измислицата "Волга Булгар" е резултат на фонетични манипулации на руски и съветски учени и естествените недостатъци на куфическата арабица. Няма "Булгар" в изворите, а чувашкото ПЪЛХАР и татарско БОЛФАР. Когато българите са на Балканите през IV и V век, волжките туземци пълхар болфар живеят в каменната ера, не познават камъка и керамиката и вероятно са се учили да ходят на два крака.


9) Древните българи са имали един от най-точните и най-древните 
календари. През 70-те години на XX-ти век той е бил предложен от 
ЮНЕСКО за световен календар, защото е изключително удобен за 
използване.

Истината за „древния” български слънчев календар – „най-съвършения календар на света”

Основите на „древния” български слънчев календар – „най-съвършения календар на света” са поставени от французина Густав Армелин през 1888 година в неговия проект за световен календар, известен като Календар на Армелин.
През 1954 година проект на нов 12-месечен календар (аналогичен на календара на Армелин) бил одобрен на 18-ата сесия на икономическия и социалния съвет на ООН и бил препоръчан за разглеждане на Генералната асамблея на ООН. (Той обаче няма нищо общо нито с българите, нито с някакъв български календар.) До решение за въвеждането му обаче не се стига. 
От тези проекти за всемирен календар пръв се възползва адвокатът Димитър Съсълов, който в допълнението към труда си „Пътят на България” през 1957 година се явява фактическият създател на „древния прабългарски слънчев календар”.
Делото на Съсълов е продължено от друг един адвокат – Йордан Вълчев в книгата му „Календар и слово”, С. 1986 г., допълнена от „Календар и хронология”, С. 1994 г., който също се явява първомайстор на прабългарския календар.
Икономистът Петър Добрев, който вече се смята за корифей на специалистите по древната българска история добави измислицата, че прабългарският календар през 1976 година бил обявен от ЮНЕСКО за най-съвършеният в света, и се зае да оправи съвършеността на измисления от предшествениците си „прабългарски календар” в книгата си (и не само в нея) „Преоткриването на прабългарския календар”, С. 1994 г., като подобно на Съсълов и Вълчев без да посочва източници, представя нова компилация на „прабългарския слънчев календар”, описан от предшествениците му.
Ще подчертая отново: в науката засега няма данни за съществуването на прабългарски слънчев календар и затова е невъзможно да бъде одобряван от ООН.

© Ванко Николов ©_Българионъ°
 ®˜

Няма коментари:

Публикуване на коментар